Mat, butikk og restaurant

Del av Modul 12 (temaordforråd). Se også Tall, dato og klokkeslett .

Mat, butikk og restaurant – oversikt

Dette lærer du

  • Vanlige ord og fraser i butikk og restaurant.
  • Mengder, mål og priser på norsk.
  • Høflige spørsmål og småprat i kjøpssituasjoner.

I butikken

  • «Hvor finner jeg melk / brød
  • «Har dere tilbud på kaffe?»
  • «Kan jeg få kvittering

Mengder og mål

  • 200 gram ost, en liter melk, to pakker ris
  • «Jeg vil ha et halvt kilo poteter.»

På restaurant

  • «Har dere dagens
  • «Kan jeg få menyen?»
  • «Kan vi få regningen

Betaling og priser

UttrykkBetydningEksempel
kort/kontantbetalingsmåteKan jeg betale med kort?
kvitteringbevis på kjøpKan jeg få kvittering?
rabatt/tilbudlavere prisEr det tilbud i dag?

Vanlige feil

FeilRiktig
en brødet brød
to melkerto melk / to kartonger melk
jeg vil bestille en kaffe (vanlig)«Jeg tar en kaffe.»

Mini-øvelser

  1. Lag en handleliste med 10 varer.
  2. Skriv tre setninger med mål (gram, liter).
  3. Lag en kort dialog mellom kunde og ansatt.

Videre lesing